top of page

Hogyan legyen jó kutya gazdi? 5. rész: Nevelje kedvencét!

Számos dolgot kell szem előtt tartanunk, ha jó kutya gazdik szeretnénk lenni. Meg kell óvnunk a kutyusok egészségét, ápolnunk kell őket, helyesen táplálni és a helyes testmozgásról sem szabad elfeledkeznünk. Most pedig a következő fontos tanácsot járjuk körbe.



V. Nevelje kedvencét!


A kölyök tanításához és szocializációjához először jó alapot nyújthat a kutyaovi, ahol a kedvenc és a gazdi közösen tanulhat. Ez rögtön az új Gazdához kerüléskor indul. Persze megelőzi a születési helyen az anyától, a többi kölyöktől és az eredeti Gazdától tanult dolgok összessége; a későbbiekben pedig már a kutyaiskolában folytatódik. Egy biztos: a tanulás Gazda, kutya számára egyaránt fontos és a mentális „lefárasztás” része.



1, Fontolja meg, hogy beiratkozik kedvencével egy engedelmesség kurzusra!


A jó kutya gazdik időt és energiát fordítanak arra, hogy „beszéljenek kedvencük nyelvén” és hogy megtanítsák őt az általunk elvárt viselkedésre. A kölyökkori szocializáció nagyon fontos, később pedig egy alap engedelmességi kurzus hasznos lehet, hogy megtanulja kutyánk a velünk való együttélés szabályait (meg persze az ”ül-áll-fekszik…” parancsokat). Ezenkívül Önnek is segít, hogy erősebb köteléket építsen kettejük között, mely Önre és kedvencére nézve is pozitív hatással lesz.


2, Tanítsa többször rövid ideig és rendszeresen kedvencét!


A legjobb eredményekért egyszerre csak rövid ideig tanítsa, viszont ezeket a periódusokat ismételjék rendszeresen napi szinten! Egy mód lehet erre, ha 5-15 ismétlést végeztet kedvencével egy viselkedésből, például a „parancsra” való leülésre. Ezután egy másik cselekvés jöjjön, majd a következő. Minden nap 15 percig végezzék ezeket az ismétléseket! Ezek a rövid periódusok arra szolgálnak, hogy végig fent tudja tartani kutyája figyelmét, a gyakoriság pedig segít erősíteni a tanulási folyamat eredményességét.


3, Használjon pozitív megerősítést!


Ha valamire meg akarja tanítani kedvencét, nagyon fontos, hogy jutalmazza meg, amint megtette. Például, ha azt szeretné, hogy kedvence üljön le, dicsérje meg és adjon neki jutalmat amint megtette, ebből tudja, hogy valami jót csinált, ez az a viselkedés, melyet Ön elvár tőle.


4, A rossz viselkedést szüntesse meg!


Tanítsa meg kedvencét, hogy fejezze be a helytelen viselkedést! Például, ha sétálni indulnak és a kutya Önre ugrál, hagyja figyelmen kívül őt és várja meg, míg befejezi. Amint így tett, adja rá a pórázt és kezdődhet a séta! Ezt addig ismételje, míg megérti az állat, hogy Ön nem akarja, hogy ugráljon. Így meg fogja tanulni, hogy az ugrálás nem vezet a sétához, a nyugodtan állás igen.

  • Soha ne kiabáljon rá, ha rosszat tesz, a büntetés egyes esetekben csak ronthat a helyzeten!

  • Ha problémája adódik a neveléssel, keressen fel egy szakembert, aki segíthet!


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page