top of page
macska
Macska

„Soha ne becsüld alá azt a megnyugvást, amit egy macska adhat - nincsenek szavai, de apró érintéseivel, bökdöséseivel, odabújásaival kimutatja irántad érzett szeretetét - és megpróbálja elterelni a figyelmedet a bánatodról.”

(Pam Brown)

 

A macskák rengeteg szeretetet adnak gazdájuknak. Lustaságukkal vagy épp állandó csínytevéseikkel visznek színt a hétköznapjainkba. Egy macska kevésbé engedelmes, mint a kutyák. Ahogyan a mondás tartja: „A kutyának gazdái vannak, a macskának szolgái.” Ennek ellenére elnézzük minden „hibájukat” (és néha ők is elnézik a mieinket), kötődünk hozzájuk, ahogyan ők is hozzánk. Nincs szeretetteljesebb, mint egy doromboló, dörgölődző kiscica.

A cicatartás tehát sok örömet jelent, azonban nagy felelősség is társul hozzá, akár 15 - 20 éven keresztül kell gondoskodnunk kedvencünkről. Éppen ezért fontos tudnunk, hogy mire kell ügyelnünk, hogyan gondozzuk őket, milyen oltásokra van szükségük, milyen betegségeknek vannak különösképpen kitéve, vagy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk bizonyos időszakokban. Oda kell figyelnünk arra, hogy rendszeres állatorvosi vizsgálatra vigyük őket, megkapják a szükséges kezeléseket, oltásokat, féregtelenítést vagy mikrochipet.

Jellemző betegségek, melyek veszélyeztethetik kedvenceinket:
- fertőző betegségek: pánleucopenia, macskanátha vírusok, leucosis, FIV, FIP … védőoltással biztonságosan védekezhetünk ellenük,
- parazitás megbetegedések:
   a) külső élősködők: bolhák, kullancsok, tetvek, atkák, rühatkák … - nagyon hatékony megelőző és gyógyító szerek állnak rendelkezésünkre,
   b) belső élősködők: bélférgek szívférgek, bőrférgek … - a megtelepedésüket és ezáltal az emberek fertőződését kell megakadályoznunk a hatékony szerekkel,
- gombás megbetegedések,
- fogkövesség,
- szájüregi gyulladások (softlézeres kezeléssel gyorsabban javul),
- daganatos elváltozások,
- húgyuti és ivarszervi betegségek,
- mellüregi elváltozások,
- balesetek,
- marakodásból származó tályogok

Forduljon állatorvosainkhoz bizalommal, hiszen nálunk az általánostól a speciális kezelésekig szinte mindent megkaphat. Mindent elkövetünk érte, hogy meggyógyítsuk cicáját, aki újra dorombolni fog.

A kedvenceinkkel járó sok feladat, a rájuk fordított idő és energia azonban nem marad hála nélkül, macskánk örömmel hagyja, hogy szolgáljuk élete végéig, boldoggá teszi minden közösen eltöltött napunkat és meghosszabbítja életünket.

bottom of page