Amit a kaméleonokról tudni érdemes

A kaméleonfélék a hüllők osztályába tartoznak. Ragadozó állatok, melyeknek egyes fajtáit előszeretettel tartják házi kedvencként is.


A terráriumi hüllők közül ez a legérzékenyebb, legnagyobb törődést igénylő faj. Csak előzetes tanulás és a számukra megfelelő élettér kialakítása után javasolható a házi kedvencként való tartásuk.

Mivel rövid ideig élnek (1.5 – 2.5 év), már 1 - 2 hónapos korukban érdemes őket hazavinni. Az otthoni terrárium próbálja a lehető legjobban utánozni a természetes életterüket! 30-32 fokos hőmérséklet, napi többszöri párásítás, mászóágak, nem mérgező növények, a megfelelő D-vitamin képzéshez UVB izzó vagy fénycső, ami naponta ½ - 1 órát üzemeljen, ill. melegítésre egy kis teljesítményű izzó a nappali időszakban. A kaméleonok éjszaka alszanak, tehát ez idő alatt fényre nincs szükségük.


Ha ezek megvannak, már csak a megfelelő mennyiségű vízről, élelemről, vitaminokról és ásványi anyagokról kell gondoskodnunk.

A vízfölvételt terráriumi tartáskor napi többszöri itatással kell biztosítanunk (szájba csöpögtetve)! Az ásványi anyagok pótlását a zsákmányállatra szórt készítményekkel és a terrárium aljába tett kerti földdel sikerül elérnünk. (Virágföld tilos!)


Előfordul azonban, hogy valami szokatlant észlelünk kedvencünk viselkedésében, a mozgásában, a színváltoztatásában, a napi aktivitásának vagy az étvágyának a megváltozásában. Ilyenkor célszerű mihamarabb állatorvoshoz fordulni.


Így volt ez Samantával, az 1 éves nőstény sisakos kaméleonnal is.


Samy esete

A Gazda elmondása szerint egy ideje túl „aktívvá” vált, folyton a terrárium alján kapart, az étvágya megváltozott, a hasa megduzzadt.


A klinikai vizsgálatkor az állat erőnléti állapota és a fizikális leletek rendben voltak. A has duzzanatát RTG vizsgálattal tettük „betekinthetővé”, ahol a fölvételen rengeteg megrekedt tüszőt láthattunk a petefészkekben.


A rövid ideig tartó gyógyszeres beavatkozás sikertelensége miatt csak a műtéti megoldás jöhetett szóba.

A Gazdával megbeszéltük a beavatkozás mikéntjét és kockázatát, majd elvégeztük a műtétet. Ennek során 78 megrekedt tüszőt távolítottunk el a petefészkekkel együtt.

2 hónappal a műtét után a varratszedéskor Samy hatalmas fújásokkal és harapásokkal igyekezett „megtorolni” az őt ért sérelmeket :)


Fontos tudni, hogy akár a tüsző retenció, akár a tojáslerakási képtelenség hátterében zavaró környezeti tényezők és az állatot ért stressz állnak legtöbbször.


Állatorvosaink a Kisállat-Ambulancián szívesen segítenek a kedvenceken, legyen szó kutyusról, cicusról vagy akár kaméleonról! Forduljanak hozzánk bizalommal!Legújabb posztok
Címkék
Szeged, 6724
Körtöltés utca 23.
 
06-62-543-855
info@kisallat-ambulancia.hu

 

  • Facebook Social Icon
Nyitva tartás:
​​
Hétfő-Péntek

11:00 - 17:00

 

Állatorvosaink:

 

Dr. Szalay János
06-30-9532-698
Dr. Perényi László
06-30-9156-960
Dr. Rengei Antal
06-20-9217-737
Dr. Kovalik Róbert
06-30-2662-943