Athos

A Kisállat-Ambulancián történt:


"3 éves cane corso keverék kutya néhány napja nagyon sántítani kezdett a jobb hátulsó lábára. Kb. 100 km-ről érkeztek hozzánk a vizsgálatra, ahol kiderült, hogy a jobb térdben elszakadt az elülső keresztszalag.



Emiatt instabil a lába, hiszen minden lépésnél a sípcsont "kiugrik" a combcsont alól. Ez bármilyen típusú kutyánál kialakulhat, de a nagytestűeknél sokkal gyakoribb elváltozás. Az ok az esetek nagy részében nem egy hirtelen baleset, mint pl. a focistáknál, hanem egy fejlődési rendellenesség: a térdízület hibás szögellése miatt túl nagy teher hárul az elülső keresztszalagra, és az idővel "megadja magát". Sajnos sokszor társul a szalagsérüléshöz a belső meniscus (félhold alakú porc) sérülése is.

A probléma csak műtétileg orvosolható, különben a térdízület teljesen elkopik és idült torzító ízületgyulladás lesz a végeredmény, ami állandó fájdalommal és sántasággal jár. Egy nagyon ötletes műtéti megoldás az ízület kitakarítása után a szögellés átalakítása egy speciális beépülő ék beiktatásával úgy, hogy a térdkalács egyenes szalagjának a síkját változtatjuk meg, hogy merőleges legyen a sípcsont platójára. Így ez a szalag és a jó szögellés veszi át az eredeti keresztszalag szerepét és viszi a terhelést. Az eddig elvégzett közel 50 ilyen műtétem végeredménye, hogy a kutya pár nappal a műtét után már kezdi terhelni, ~ 2 hónap múlva pedig már szinte tökéletesen használja a műtött lábát.

A műtétet megelőzően természetesen ez a kutya is átesett a szívféreg vizsgálaton is, ami negatív volt."

Dr. Rengei Antal


A Gazdi a műtét után 2 héttel videót küldött a kutyusról, mutatva, hogy milyen jól tudja használni a lábát.

Amennyiben bármilyen problémát tapasztal kedvencével kapcsolatban, bizalommal foduljon állatorvosainkhoz!


Legújabb posztok
Címkék
Szeged, 6724
Körtöltés utca 23.
 
06-62-543-855
info@kisallat-ambulancia.hu

 

  • Facebook Social Icon
Nyitva tartás:
​​
Hétfő-Péntek

11:00 - 17:00

 

Állatorvosaink:

 

Dr. Szalay János
06-30-9532-698
Dr. Perényi László
06-30-9156-960
Dr. Rengei Antal
06-20-9217-737
Dr. Kovalik Róbert
06-30-2662-943