top of page

Kölyök oltási program

Amikor kisállat kerül a házhoz, nem csak arról kell gondoskodnunk, hogy minél jobban érezze magát kiskedvencünk, és minél hamarabb összeszokjunk. Ehhez kiskutyák esetén remek segítség lehet a kutyaovi, de nem szabad elfeledkeznünk kedvencünk egészségéről sem. Mindennél fontosabb a megelőzés. A kölyök kutyánk, cicánk első életévében alapozhatjuk meg a későbbi stabil védettséget a fertőző betegségekkel szemben.



Az oltási programnak alapvetően két célja van:

1, Az egyik a veszettség elleni védőoltás, mely véd az emberre is veszélyes veszettség vírussal szemben. A vírus nyállal terjed, komoly idegrendszeri tüneteket, majd halált okoz. Az emberre nézve is halálos betegség. Hála a szigorú állategészségügyi igazgatási szabályoknak és a következetes vakcinázásnak, manapság kutyákban már csak külföldön fordul elő, idehaza csak a rókák között található 1-2 megbetegedés. Ezt megelőzendő, a vadon élő ragadozó állatokat is alkalmanként vakcinázzák, szájon át felvehető, eleségbe rejtett vakcinákkal.


Házi kedvencünket, kutyánkat, macskánkat, vadászgörényünket érdemes oltani veszettség ellen. A kutyák számára az évenkénti oltás kötelező! Ez a szigorú állategészségügyi szabályozás segített bennünket ahhoz, hogy ezt a félelmetes betegséget az 1900-as évek elején már kordában tudtuk tartani hazánkban, és ezt a szabályozást vették át tőlünk a világ minden pontján Európától Amerikáig, hogy biztonságosabb helyzetet teremthessenek országaikban.


2, Az oltások másik nagy csoportja, melyek védenek az adott fajra specifikusan veszélyes betegségek ellen.


Kutyáknál nagyon jó és hosszú hatású védettséget lehet elérni a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás ellen, ha betartjuk a megfelelő oltási időpontokat. Valamivel rövidebb védettséget biztosíthatunk a leptospirák, lyme borrelliosis, kennelköhögés nevű betegség kórokozói ellen.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór, ill. Babesiosis elleni védekezésben is lehetőség van a vakcinás megelőzésre – ezek korlátait azonban figyelembe kell vennünk.


kölyök oltási program

Macskáknál a különféle macskanátha vírusok, a panleucopenia vírus, a chlamydiák, a FeLV, a FIV, a FIP elleni védőoltások hatékonysága már régóta köztudott. Náluk is az ismételt vakcinázás a javasolt az első életévben, hiszen a megfelelő védőhatást az ismételt oltás adja meg. Az oltás típusát az határozza meg, hogy cicánk csak lakásban fogja-e leélni az életét, vagy lehetősége lesz csavargásra is.


Az intenzív oltási programok után, a második évtől kezdve, évente 1-1 emlékeztető oltásra van szükség, hogy a folyamatos védettség biztosított legyen. Az oltások mellett a külső és belső élősködők elleni kezelés, ahogy már korábban részletesen szó volt róla, havonta javasolt.

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page