top of page

Hogyan legyen jó kutya gazdi? 2. rész: Ápolja kedvencét!

Az első részben arról volt szó, hogyan óvja meg kedvence egészségét, most pedig egy újabb tanácsot osztunk meg a gazdikkal.

II. Ápolja kedvencét!

szegedi állatorvosi ápolás

1, Fürdesse kutyáját, de csak amikor szükséges!


A kutya szőrét elsődlegesen fésűvel, kefével kell tisztán tartani!

Ha lakásban tartja állatát, akkor minden séta után a talpakat meg kell tisztítani, még mielőtt „körbekenné” a lakást.


A teljes test fürdetést, ha szükségesnek látjuk, 3-6 havonta végezzük vagy végeztessük el. Persze, ha belehempergett valami „nem kívánatosba”, nyugodtan fürdessük le, csak ügyeljünk arra, hogy a kutyaszőrt visszaolajozó sampont használjunk.


Fürdetéskor nedvesítse be az állat szőrét bő vízzel, azonban a szemek, és fülek körüli területet hagyja szárazon! Ezután masszírozzon előre behígított fürdetőszert az állat szőrébe, majd a behatási idő elteltével (általában 15 perc) szintén bő vízzel öblítse le és törölközővel törölje szárazra kedvencét!

  • Speciális kutyasampont használjon, ne embereknek valót, hiszen az tartalmazhat olyan összetevőket, melyek az állatoknak irritációt okoznak!

  • Dicsérje kutyáját fürdetés alatt és után, esetleg adjon neki csemegét, ezáltal pozitív érzéseket kelthet a fürdetéssel kapcsolatban!


2, Kefélje kedvence szőrét!


Ha rövidszőrű kutyája van, elég hetente 2-3-szor átkefélni, azonban hosszú szőrű állatok esetén ez minden nap szükséges annak érdekében, hogy elkerülje a szőr csomósodását és mattulását. Használjon széles fésűt és a fürdetéshez hasonlóan dicsérje a kutyát, hogy rendszeresen hagyja a fésülést. Legyen ez a napi rutin része.


3, Vágja vagy vágassa kedvence karmait!


Vagy többször iktasson be betonon való sétát, mert így általában megfelelő méretre kopnak a karmok.


A karomvágáshoz speciális eszközre lesz szüksége, melyet kisállat boltban vagy állatorvostól tud beszerezni. Először dicsérettel és jutalommal szoktassa hozzá, hogy megfogja a lábát, amint ez már zökkenőmentesen zajlik, akkor kezdjen hozzá a karomvágáshoz!

  • Győződjön meg róla, hogy nem vágja túl rövidre a karmokat, hiszen ez fájdalomhoz és vérzéshez vezethet.

  • Amennyiben nem biztos a dolgában, kérjen állatorvosától útmutatást a helyes karomvágáshoz, vagy forduljon szakemberhez!


4, Mossa meg kedvence fogait!


Rendszeres fogmosással segíthet megelőzni a fogkő kiválást és ínybetegségeket. Ha kutyájának rossz a lehelete, az jelezheti, hogy valami nincs rendben a szájában. Először vigye kedvencét állatorvoshoz, aki megmutatja, hogyan kell helyesen megmosni kedvence fogait, amit otthon az utasításokat követve Ön is el tud végezni.


Használjon nedves gyermek fogkefét vagy gézdarabot vagy frottír darabkát a fogmosáshoz, esetleg speciális, kutyáknak készült fogkrémet, vagy ritkán szódabikarbóna és víz felhasználásával Ön is készíthet megfelelő pasztát.


5, Ellenőrizze kutyáját ápolás közben!


Ezek a tevékenységek tökéletes alkalmak arra, hogy átvizsgálja kutyáját, az esetleges bolhák vagy kullancsok meglétéről tudomást szerezzen vagy egyéb egészségügyi problémák jeleit észrevegye. Bizonyosodjon meg róla, hogy kedvence bőrén nincsenek szokatlan „kinövések”, sebek vagy egyéb elváltozások! A fülek ellenőrzéséről se feledkezzen meg! Amennyiben bármilyen elváltozást, szokatlan dolgot talál, egyeztessen időpontot állatorvosainkkal, amilyen hamar csak lehetséges!


Állatorvosaink a szegedi Kisállat-Ambulancián állnak a kedvencek és gazdik rendelkezésére! Forduljanak hozzánk bizalommal!


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page