top of page

Hogyan legyen jó kutya gazdi? 4. rész: Gondoskodjon kedvence testmozgásáról!

Az előző részekben szó volt a kedvenc egészségének megóvásáról, az ápolásról és a helyes táplálásról, de itt még nincs vége a jó kutya gazdivá válásnak!


IV. Gondoskodjon kedvence testmozgásáról!



kutya testmozgása

1, Minden nap sétáltassa kutyáját többször is!


A kutyáknak – pont, mint nekünk - szükségük van a mindennapos mozgásra ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyenek. A testmozgás szükségletek azonban nagyon különbözőek lehetnek és fajtánként eltérőek. Egyes fajtáknak elég egy rövid séta a szomszédságban, másoknak minimum egy órás kimerítő sétára, sőt akár több kilométeres futásra van szükségük.


Vegye figyelembe kutyája fajtáját, energia szintjét, egészségi állapotát és ez alapján határozza meg, hogy milyen gyakran, mennyi időre viszi sétálni kedvencét! Természetesen nyári nagy melegben CSAK a hajnali mozgás lehet viszonylag intenzív, a többi már csak rövid, egészségügyi jellegű.


2, Játsszon kedvencével!


Amióta nem minden kutya tudja azt csinálni, amire tenyésztették, például vadászni vagy kotorékban ásni és a rókával megküzdeni…, nagyon fontos, hogy minden nap játsszunk vele, így megóvjuk a destruktív viselkedések kialakulásától. Éppen ezért játsszon kedvencével minden nap a friss levegőn kötélhúzást, frizbit vagy egyéb speciális játékot! Nem csak testben, de mentálisan is meg kell dolgoztatni, hogy mindkét irányban „fáradjon le” és NE unatkozzon!


3, Adjon kedvencének minél több lehetőséget arra, hogy a szabadban legyen!


A napi sétán és játékidőn felül jó hatással lehet kedvencére a „szabadság” a friss levegőn többször is egy nap. Egy zárt kert például tökéletes arra, hogy az állat tudjon járkálni, és felfedezze saját határait. Amennyiben egyedül engedi ki, bizonyosodjon meg róla, hogy mind kutyája, mind az Ön kedvenc dolgai biztonságban vannak!


Ha meleg időben is rendszeresen kint van a kutya, bizonyosodjon meg róla, hogy talál árnyékos helyet a pihenésre és elegendő friss víz áll rendelkezésére.


Amennyiben egyéb kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page