top of page

Egészségesek leszünk, ha állatot tartunk? Mentálisan biztos!Miért van jó hatással mentális egészségünkre az állattartás?


Egy amerikai író, Julie Barton 2015-ben publikálta könyvét azzal kapcsolatban, hogyan véd meg kutyánk minket önmagunktól. A könyvet széles körben dicsérték és bestseller-ré vált. Kiderül belőle, hogy az írónő által örökbefogadott Golden Retriever kölyök, Bunker hogyan segített neki felépülnie súlyos depressziójából.


Számos pozitív hatása van egy kutyával, cicával vagy egyéb kedvenccel való együttélésnek. Kedvenceink szeretete megnyugtató hatással van ránk, és saját gondolatainknak is új kimenetelt adhatnak.


állattartás


Kedvencek és a Gazda mentális egészsége


Sok kisállat tulajdonos - nem csak a kutyások - mesélni tudna az otthoni állattartás felemelő tulajdonságairól. Természetesen senki sem állítja, hogy önmagában az állattartás orvosság lehet a depresszióra, vagy bármilyen lelki és egyéb problémára, de az biztos, hogy megnyugtató és örömteli érzés, kiegyensúlyozottságot teremt az életünkben, segít normalizálni a vérnyomásunkat…

Gondoskodni egy kisállatról és felnevelni őt, mindenki számára egy személyes élmény, tapasztalat, és különböző módokon van jó hatással az emberekre. Pl. sokkal könnyebb feldolgozni bármilyen nehézséget egy hűséges társsal az oldalunkon. Idősebb embereknél pedig fontosság érzetet ad a kis kedvencről való gondoskodás. Valakinek szüksége van rá, miközben a gyerekek, unokák már a saját „pörgő” életüket élik…


Gondoljunk csak bele milyen jó érzés, mikor egy fárasztó, stresszes nap után hazaérünk és kedvencünk örömmel fogad minket már a bejáratnál. Egész nap ránk várt, mi vagyunk a legjobb barátai és vágynak társaságunkra, ahogyan mi is az övékre. És elfogadnak bennünket, bármilyen legyen is a hangulatunk… Feltétel nélkül és elvárásoktól mentesen adják a szeretetüket.


Érzelmi támogatás


Különféle kutatások igazolják a kapcsolatot az állattartás és a mentális egészség között. Egy 2011-es tanulmány bebizonyította, hogy a kisállatok fontos forrásokat jelentenek a mindennapi emberek érzelmi támogatásához. Más szóval, ezeknek az embereknek általában kevesebb egészségügyi kihívással kell szembesülniük – azaz a fizikai egészség is javul.


Kutatók megfigyelték azt is, hogy a kisállat tulajdonosok hajlamosak nagyobb önbecsüléssel bírni és kevésbé érzik magukat magányosnak, félénknek, és elgondolkozottnak, mint kisállat nélküli társaik. Kedvenceink jobbá teszik gazdáik életét mind pszichológiailag, mind fizikailag.


Ön mint gondol? Az állattartásnak valóban vannak ilyen pozitív hatásai? Reméljük, egyetért velünk és tapasztalja kedvence szeretetét, támogatását nap, mint nap. Ahhoz azonban, hogy kapcsolatuk ilyen önfeledt legyen, ne feledkezzen meg a megfelelő gondoskodásról. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, állunk rendelkezésére. Ha pedig még választás előtt áll az Önhöz leginkább megfelelő kedvencet tekitve, abban is segítünk.


Üdvözlettel:

A szegedi Kisállat-Ambulancia Csapata

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page