top of page

Mit kell tudni a Golden Retrieverekről?

Bejegyzésünkkel a Gazdiknak és leendő Gazdiknak próbálunk segíteni.


Amennyiben választás előtt áll, kérjük, keresse föl leendő állatorvosát és kérdezze meg, hogy melyik az Ön számára legideálisabb kutya fajta! (Vagy esetleg teljesen más fajú Kedvenc illene Önhöz?) Ha már döntött, vagy többet szeretne tudni az adott fajtáról, igyekszünk segíteni.


Mi jellemző a fajtára?


A Golden Retriever skót eredetű vadászkutya, közepes termetű. Az egyik legnépszerűbb kutyafajta, nem véletlenül.

Nagyon kedves, a családtagok legjobb barátja, szívesen játszik a gyerekekkel, de ha kell, szófogadóan kíséri gazdáját. Nagyon megbízható, intelligens, engedelmes. Természetesen ez foglalkozás eredménye is.

Gyakran segítőkutyaként is alkalmazzák. Vakvezető- terápiás vagy kísérőkutyaként, továbbá a rendőrségnél és mentőkutyaként is.


Őrző-védő kutyaként viszont ne akarjuk tartani, a legtöbb esetben alkalmatlanok erre a feladatra. Valószínűleg örömmel engedné be a betörőket, egy kis játékot és simogatást remélve. :)


Szeret mozogni, szívesen él kertes házban, de a városi élethez is könnyen alkalmazkodik, megfelelő gondoskodás mellett. Nagy a mozgásigénye, napi legalább 1-2 óra séta és futás is javasolt, ha ilyen kutyát tartunk.


Hogyan ápoljuk?


Amennyiben Golden Retrievert tartunk, érdemes odafigyelni a rendszeres ápolásra. Keféljük és fésüljük rendszeresen a szőrét, hiszen gyakran hullik! Bár ez megfelelő étrenddel nagyban mérsékelhető. A viszonylag nagy szőrzet miatt nem viselik túl jól a meleget.

Továbbá a talpa és a füle igényel gondos ápolást, hiszen érzékeny területekről van szó.


Hogyan etessük?

A korától, életmódjától és egészségi állapotától ez nagyban függ, de az biztos, hogy kizárólag jó minőségű eledellel célszerű etetni! Mindenképp konzultáljunk állatorvosunkkal!

Golden Retriever

Mire figyeljünk még oda?


A fajta elterjedésekor sok szaporító elővigyázatlanul és mohón kezdett a kutyák „előállításába”, így rengeteg egészségügyi probléma is kialakult.

Éppen ezért, ha kölyök vásárlásán gondolkodunk, érdemes utánajárni a lehetséges tenyésztőknek és a legjobbat kiválasztani. Valószínűleg többe fog kerülni, de biztosabbak lehetünk benne, hogy egészséges kedvencet viszünk haza, illetve bizonyos betegségek esetén garanciát is vállalnak.


Az idő múlásával igyekeznek a korábbi, nem megfelelő tenyésztésből származó számos problémát szabályozásokkal és szűrővizsgálatokkal visszaszorítani, de még mindig nagyobb arányban jellemzőek egyes betegségek: pl.


- könyök– és csípőízületi problémák

- örökletes szemproblémák

- familiáris epilepszia


Azután az új gazdán is nagyban múlik pl. az

- elhízás

- allergia …


A szokásos általános és megelőző kezeléseken túl –mint kötelező oltások, ivartalanítás stb.–, érdemes állatorvosunkkal konzultálni pl. egyes betegségek elkerülési lehetőségeiről, a korai szűrővizsgálatokról, ill. a további teendőkről!

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page