top of page

A vírus és a házi kedvencek

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is), nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését (COVID-19) kiváltó kórokozót.


Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ez az emberi megbetegedést kiváltó vírus csak kis valószínűséggel betegíti meg a házi kedvenceinket. Felmerülhet néhány kérdés a Gazdikban, melyeket igyekszünk megválaszolni.


Séta


Továbbra is fontos a rendszeres testmozgás és a friss levegőn töltött idő a kedvencek számára, hiszen immunerősítő és stresszoldó hatása is van. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy mikor és hova visszük kedvenceinket sétálni, levegőzni!


Lehetőleg próbáljuk meg elkerülni mások társaságát, válasszunk olyan időpontot a sétára, mikor a lehető legkevesebben tartózkodnak kint a környékünkön, valamint ha megoldható, inkább menjünk egy elhagyatott mezőre, erdőbe!


A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező. Éppen ezért amennyiben elkerülhetetlen, hogy találkozzunk másokkal, tartsunk legalább 1,5 méter távolságot, ne csak emberek között, hanem az állatok se menjenek ennél közelebb egymáshoz és másokhoz! Valamint ne engedjük, hogy más megsimogassa a kutyát/cicát, hiszen ahogyan a kézfogást is mellőzni kell, ugyanúgy az állat bundáján is megtapadhat a vírus, melyet simogatással tovább tudnak vinni. A jelenlegi helyzetben kifejezetten fontos saját kedvencünk simogatása előtt és után is az alapos kézmosás!


Sétáról hazatérve, ha fontosnak tartjuk, át lehet törölni az állat bundáját és tappancsait szappanos vizes ruhával.

Ami viszont nagyon fontos: Az interneten terjedő fotók ellenére NE akarjunk maszkot adni a kedvenceinkre, mert egyrészt semmi értelme, másrészt még árthatunk is vele, ha az állat bepánikol és kezelhetetlenné válik!


Karantén


Amennyiben valaki karanténba kényszerül, a kedvencek sétáját abban az esetben sem lehet elkerülni. Saját kert esetén a problémát könnyedén meg lehet oldani, de ha nincs, akkor lehetőleg olyan közeli hozzátartozót kérjünk meg erre a feladatra, aki nem beteg, valamint nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba. De ha nem közvetlen családtag, akkor kérjük meg rá, hogy ne simogassa az állatot, csak a pórázhoz érjen hozzá, melyet a séta előtt/után fertőtlenítsünk le!


Állatorvos


Ha mostanában szükséges kutyánkat, macskánkat állatorvoshoz vinni, azt is a kevésbé veszélyeztetett korosztáyból tegye meg valaki, aki – ha erre mód van - a rendelői személyzetnek kültéren mondja el a panaszokat, adja át az állatot, majd a kezelés befejeztével szintén a kültéren vegye vissza a kedvencet és vigye haza a gazdájához, ahol a szőrzet szappanos vizes letörlése után kerüljön vissza a lakásba.


Vigyázzunk magunkra és egymásra!


Reméljük, sikerült eloszlatnunk a kételyeket! Amennyiben további kérdései lennének, hívják rendelőnket munkaidőben!

Comentários


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page