top of page

Hogyan legyen jó kutya gazdi? 1. rész: Óvja meg kedvence egészségét!

Aki kutyát szeretne, az jó esetben ~ 13-15 évre választ magának egy olyan társat, aki minden rezdülését figyeli, értékeli és feltétel és elvárások nélkül adja a 100%-os szeretetet. De a tiszteletét ki kell vívnunk! A falkában mindenképp lesz egy „vezér” – aki CSAK MI lehetünk!

Kutyánk minden igényét folyamatosan figyelni nagyon nagy munka, de megéri a fáradtságot. Amennyiben jó kutya gazdi szeretne lenni, ajánlunk pár egyszerű dolgot ennek érdekében. Ez azonban sok időt és türelmet igényel, viszont kedvence meg fogja hálálni Önnek viselkedésével, szeretetével, így egy hosszú, boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatnak néznek elébe J.


Mindenekelőtt...


Készüljünk föl és tanuljunk előre már a kölyök kiválasztása előtt!!

Nézzünk utána az adott fajta felnőttkori méretének, étrendi igényének, aktivitás fokának, mozgásigényének … Csak ha alkalmasak vagyunk ezek teljesítésére, akkor döntsünk kutya mellett. (Néha előfordul, hogy az életvitelünk nem is tesz alkalmassá bennünket kutyatartásra. Lehet, hogy egy macska vagy pl. egy hüllő … jobban illik az életformánkhoz.) Legjobb, ha már előzetesen fölvesszük a kapcsolatot a leendő állatorvosunkkal, és beszélgetünk vele a témáról.


I.Óvja meg kedvence egészségét!


1, Vigye el kutyáját félévente állatorvosi vizsgálatra!


A rendszeres állatorvosi vizsgálat alapvető az állat egészségének megőrzéséhez, tehát a jó gazdik legalább félévente egyszer elviszik kedvencüket állatorvosi ellenőrző vizsgálatra, hiszen ők hozzánk képest ½ év alatt kb. 3 évnyit öregszenek. Természetesen a kölyök kutya első hazavitelét követően jóval sűrűbbek lesznek a vizsgálatok már csak a szükséges védőoltások beadatása miatt is.

Legjobb már a hazavitel napján először az állatorvoshoz menni, hogy NE vigyünk haza külső és belső parazitákat az otthonunkba, és hogy egy gyors átvizsgálással tisztába kerüljünk új kedvencük egészségi állapotával kapcsolatban. Plusz pár hasznos tanácsot is kapjunk a továbbiakhoz: pl. etetés, védőoltások, parazita mentesítés…

Fontos, hogy folyamatosan figyelje kedvencét! Amennyiben azt gyanítja, hogy valami nincs rendben, ha betegnek látja a kutyát, vagy megváltozik a viselkedése, megromlik az étvágya, mielőbb egyeztessen egy időpontot állatorvosával, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy megtudjuk, mi is történik valójában és mihamarabb segíthessenek rajta.


2, A kullancs, bolha és szívféreg elleni védekezést ne hagyja figyelmen kívül!


A kullancs, bolha és szívférgesség elleni szerek szükségesek ahhoz, hogy megóvja kedvencét ezektől a megelőzhető, ugyanakkor komoly egészségügyi károsodást okozó problémáktól.

Nagyon fontos, hogy az orvos által ajánlott készítményt a megfelelő gyakorisággal és a megfelelő dózisban alkalmazza!


3, Ivartalaníttassa kedvencét!


Először is ezzel segít megelőzni a túlszaporodást. Ezenkívül a nőstény kutyák ivartalanítása segít csökkenteni a stresszt és kényelmetlenségeket (a Gazdáét!) az évenként kétszeri tüzelési periódus idején, megszűnteti a gennyes méhgyulladás kialakulási esélyét, valamint ha növendék korban történik, nagyban csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát is.

Kan kutyák ivartalanítása következtében kevésbé lesz valószínű a kóborlás, megszűnik a hererák kockázata; az ivarzási időben a nemi hormonok okozta frusztráció - ami megint csak áldás a Gazda számára (ekkor is tudunk vele sétálni). És nagy eséllyel csökken a prosztatarák lehetősége is.


4, Chipeztesse kutyáját!


A törvény előírja, hogy a kölyök állatot még az új tulajdonoshoz kerülés előtt el kell látni microchippel, de még ennél is fontosabb, hogy a microchip és a biléta kedvence nyakörvén segít mihamarabb megtalálni az Ön kedvencét, ha elkóborol vagy elveszik. Sőt, az egyetlen esély a bizonyításra, ha netán ellopják! Sok gazda hálálkodott már érte, hogy így kutyája gyorsan visszatalált hozzá. A biléta tartalmazza az állat nevét, az Ön címét és telefonszámát!


Ne feledje, mi a Kisállat-Ambulancia rendelőjében minden hétköznap 11 és 17 óra között széles körű szolgáltatással, családias hangulatban várjuk Önt és kedvencét egyaránt!


Comments


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page