top of page
Védőoltás
Védőoltások

A megelőzés sokkal olcsóbb és hatékonyabb, mint a gyógykezelés!

Hazánkban a veszettség ellen kötelező oltatni a kutyákat.
Az első oltást 3 hónapos kor körül, a másodikat ½ éven belül kell egy vizsgálat során beadatni. (Tehát 9 hónapos korig 2x kell vakcináztatni ellene.)


Ezután évi 1x kell ismételtetni az oltást az állat egész életén át.


Bár a mai korszerű vakcinák 3 évig tartó immunitást váltanak ki, a jogalkotó helyesen járt el az évenkénti ismétlés előírásával, hiszen mind a volt Jugoszlávia területei, mind pedig Románia komoly rizikóforrás ránk nézve a betegség szempontjából.

Kisállat kezelés

Az egyéb fertőző betegségek elleni modern kutya, macska vakcinák évenkénti beadatása sok bosszúságtól és aggódástól kímélhet meg bennünket.

 

Kutyáknál nagyon jó és hosszú hatású védettséget lehet elérni a parvovírusos bélgyulladás,
szopornyica, fertőző májgyulladás ellen. Illetve valamivel rövidebb védettséget a leptospirák, 
kennelköhögés nevű betegség kórokozói ellen, ha ezeket a megfelelő időben, megfelelő ismétléssel adatjuk be az egészséges állatnak. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen
csak egy egészséges immunrendszertől várható egy masszív védettség kialakítása!

Képernyőfotó 2023-02-05 - 19.04.04.png
Macskáknál

a különféle macskanátha vírusok,
a panleucopenia vírus,
a chlamydiák,
a FeLV,
a FIV,
a FIP
elleni védőoltások hatékonysága már régóta köztudott.

A féregtelenítés náluk ugyanolyan fontos a kölyök 3. hetes életkorától kezdődően egész életen át!

 

Kisállat kezelés
Ivartalanítás

A velünk társállatként együtt élő kutya, macska élete sokkal védettebb, mint a vadon élő állatoké. (Persze az ő kihívásaik sem kevesebbek, csak mások.)
 

Ugyanakkor többségüknek nem kell ádázan napi szinten megküzdeniük az eleségért, a biztonságos fekhelyért…


De ez nem változtatott az ivarzási ciklusukon: ha lehetőségük van, szaporodnak. Ugyanakkor, ha mindez kontrollálatlanul történik – kész katasztrófa!
 

A felelős állattartás egyik fontos eleme a kóbor állatok számának visszaszorítása. Ennek alapköve, ha nincs lehetőség a szaporodásra. Ebben kulcstényező az ivartalanítás.


 

Kisállat kezelés
Ivartalanítás

Akkor? Ivartalanítás.


A legbiztonságosabb, legegészségesebb, ill. a legkevésbé rizikós megoldása a problémának. Lehetőleg a pubertás körüli időben.

A hím kutya-macska ivartalanításához sokszor főleg a férfiak fűznek furcsa érzelmi szálakat, pedig ezt az „együttérző humanizálást” az állatok érdekében el kell felejteni!


Káros azt a frusztrációt fönntartani, hogy a hímek pároznának a megfelelő időben, erre még sincs lehetőségük. Ha viszont szabadjára engedjük őket e téren, akkor gondoljon minden felelőtlen tulajdonos arra, hogy mit tenne, ha az ő kanja által „gyártott” összes kölyköt az ő lakásába pakolnák be a „károsultak”.


Szerintünk ez egyáltalán nem tréfa! Így az utcák valóban teli lesznek kóbor állattal, ami viszont mind rájuk, mind ránk nézve nagy teher.

Ha egy hímivarú kutyát, macskát ivartalanítunk, azzal nagyon nagyszámú, rövid időn belül megszülető nemkívánatos utód létrejöttét akadályoztuk meg. Ha a nőstényeket ivartalanítjuk, azzal az adott család túlszaporodását gátoltuk meg.
Így is van bőven befogadható, gazdára váró állat a menhelyeken.
Ezeken segítsünk, ne mi gyarapítsuk a számukat!
 

Kisállat kezelés

Egészséges fiatal hím állatoknál ez az egyszerű műtétekhöz tartozik. De itt is altatni kell az állatot, ill. ez is műtét, ahol bármikor, bármilyen okból lehet komplikáció. Ezért nyilván olyan helyet érdemes a Gazdának választani a műtétre, ahol biztos abban, hogy a beavatkozás során szakmailag a legmegbízhatóbban járnak el, a műtét előtt alaposan megvizsgálják az állatot, a legmegfelelőbb altatási módszert és műtéti technikát alkalmazzák.
 

Fiatal egészséges nőstény műtétje a közepes nehézségi fokú hasi műtétekhöz tartozik. Itt az előbbieken kívül az operatőr sebészi jártassága nagyban segít elkerülni a korai vagy a későbbi komplikációkat (pl. vizeletürítési zavar – néha évekkel a műtét után).
 

Idősebb, beteg, esetleg fejlődési rendellenességgel született (pl. rejtett here) esetén a sebészi jártasság még fontosabb. Ezek sokszor a nehéz műtétek kategóriájába tartoznak, ill. a betegségük kapcsán az altatási rizikó besorolásuk is sokkal komolyabb. Hiszen pl. egy genetikai hiba nem zár ki akár több tucat másik genetikai károsodást ugyanabban az egyedben. Sőt!!!
Ha pedig beteg az állat: pl. gennyes méhgyulladás, daganat az ivarszervekben… - még fokozza a helyzetet.

Ezért a fiatal, egészséges állapot a műtét legoptimálisabb ideje. Ráadásul ez segít sok későbbi betegséget elkerülni:
pl. gennyes méhgyulladás (az idős, nem ivartalanított nőstények 40-50 %-ban várható) esélye „0”, ill. pl. a későbbi emlődaganatok esélye századára csökken, ha az ivartalanítás a pubertás kor körül történik.

Ha még ehhez hozzáadjuk a Gazda nyugalmát az ivarzási időszakokban, az állat semleges viselkedését más fajtársakkal, az már főnyeremény.

Sok tévhit is kering az ellenzőkben a témával kapcsolatban:
Kisállat kezelés
 • Elhízik:
  tény, hogy a műtét után az energia szükséglete 25-30%-al csökken, ezért ezt figyelembe kell vennünk.
  A „hűtőszekrényt viszont sosem ő nyitja ki” – tehát az elhízásról szinte mindig a gazda tehet!

 • Megváltozik a viselkedése:
  ez így biztosan nem igaz, sőt, sok esetben a játékosságát tovább megtartja. Persze ha elhízik, már nem is mozog szívesen.

 • Hormonzavaros lesz: a hormonális változásokkal összefüggő későbbi problémák valóban léteznek, de kb. ezrelékes esetben és többnyire orvosolhatóak is.
  A sokszor hormonzavarnak beállított, de műtéttechnikai hibából eredő komplikációk száma viszont sokkal nagyobb.
  Ezért fontos megbízható szakértői helyszínt választani a beavatkozásra.

   

Kisállat kezelés
Fogkövesség
Fogkövesség
Kisállat kezelés

Kevés Gazda gondolja, hogy kedvence "kissé bűzös lehelete" a családra nézve komoly veszélyforrás. 


A fogkő a fogíny mentén és a fogzománcon maradt lepedékből indul ki.
Az íny kezdeti enyhe kipirultságából a későbbiekben nagyon komoly gyulladás alakul ki, ami végül akár a fogmeder teljes pusztulásához, ill. a fogak kihullásához vezethet. Ez a folyamatos gyulladás egy "gennyes góc" a szervezetben, ami az immunrendszert folyamatosan terhelve, már egy enyhe egyéb gyulladás esetén is vezethet akár szívizom, vese, hasnyálmirigy, agy- és gerincvelő... gyulladáshoz is. Hiszen a gyenge immunrendszer hatására könnyen betörhetnek a kórokozók a véráramba, és szepszis lesz a végeredmény.


Ennél még nagyobb veszélyforrás az állat által a lakásba kilehelt levegő, hiszen így a Család minden tagja a tüdőn keresztül szívja be ezt a bűzös baktérium felhőt, ami az Ő immunrendszerüket is nagyon leterheli. Így a nem gyógyuló allergia, bizonyos hosszan elnyúló fertőző és nem fertőző betegségek hátterében a kutyánk- macskánk fogköve határozottan súlyosbító tényező!
 

Megelőző kezelések
 • védőoltások: kutya, macska, nyúl, vadászgörény

 • külső, belső élősködők elleni védekezés az állat egész élete során

 • örökletes eredetű betegségek szűrővizsgálatai - igazolással
  szemészeti szűrővizsgálatok
  pl. CEA 6-8 hetes életkorban
  diszplázia szűrés
  pl. könyök előszűrés 4-5 hónapos korban
  térdkalács ficam,
  cauda equina compressziós szindróma szűrés
  csípőízületi, vállízületi, könyökízületi diszplázia szűrés – hivatalos MKOE minősítéssel
  légcső hipoplázia szűrése
  brachicephal szindróma szűrése, műtéti kezelése

 • szívférgesség szűrése 8 hónapos kortól, prevenciója a születés utáni 6 hetes kortól

 • időskori betegség megelőző vizsgálatai

 • fogkövesség szűrése és kezelése

 • cardiologiai szűrővizsgálatok

macska, kutya fertőző betegségeinek szűrése diagnosztikai teszttel

Megelőző és általános kezelések
Kisállat kezelés
Anchor 2
„Szívférgesség” - Bőrférgesség

Dirofilaria immitis, Dirofilaria repens: szúnyogok által terjesztett 20-40 cm-es férgek, melyek a tüdőartériákban, ill. a bőralatti kötőszövetben és a lágyszövetekben élősködnek akár 7-8 évig.
Zoonosisok.

Károsító hatásuk többféle.
A szívférgek roncsolják a tüdőartériák falát, ill. a szívbelhártyát – ezáltal szívelégtelenséget okoznak, annak minden következményével. A bőrférgek lárvái vándorolnak a bőralatti kötőszövetben és bejuthatnak ízületekbe, szemgolyóba…


A felnőtt férgek a vérpályába ürítik a microfilariákat („bébi férgek”), amik akár 3 évig is elélnek a vérpályákban és egy szúnyogcsípés során (2 vedlés a szúnyogban) jutnak át a következő áldozatba, ahol 6-8 hónap alatt kifejlett féreggé alakulnak.


Az egyetlen célravezető megoldás ellenük a kettős védekezés: próbáljuk távol tartani a szúnyogokat is, de a leglényegesebb, hogy a szúnyog által beoltott lárva NE tudjon megeredni az új gazda szervezetében. Erre nagyon hatékony szerek vannak, amiket 28 naponként kell alkalmaznunk a megelőzésre.


Rendelőintézetünkben, a saját pacientúrában végzett felmérés szerint (több ezer vizsgálat és teszt az elmúlt 3 évben) környékünkön a fertőzöttség több mint 10%.  Ez elképesztően nagy szám, különösen, ha belegondolunk, hogy jelenleg még csak a jéghegy csúcsát látjuk!


A gyógykezelés nagyon veszélyes, nagyon költséges és nagy körültekintést igénylő komoly kihívás, amit csak valóban felkészült állatorvosi intézményben célszerű elvégeztetni. A Gazda elszántsága és az állatorvossal való együttműködése kulcsfontosságú tényező!


Az elmúlt 3 év alatt közel 40 kutyát sikerült meggyógyítanunk és fertőzöttség mentessé tennünk. De már most látjuk, hogy csak szerény ízelítőt kaptunk a problémából, és hogy valamennyiünk számára tartogat még meglepetést ez a kórokozó – különösen, ha félvállról vesszük.


Mindannyiunk érdeke, hogy a lehető legkomolyabb hozzáállással és legfölkészültebben védekezzünk és gyógykezeljünk, nehogy egyszer a gyermekeinket kelljen féltenünk ettől az alattomos élősködőtől!

Bélférgesség

A másik legelterjedtebb zoonotikus parazita csoport a bélben élősködő férgek sok válfaja. A felnőtt férgek tápanyagelszívása vagy eltokolódása nem kívánatos helyeken (pl. máj, agyvelő…), a vándorló lárvák szöveti roncsolása (pl. szívizomban, szemben…) mind nagyon komolyan károsítja a gazdaszervezetet. Ugyanakkor az egyszerű, alapvető higiénés szabályok betartása (pl. kézmosás) már nagymértékben csökkenti, a megfelelő féreghajtó szerek rendszeres (1-3 havonkénti ismétlő) alkalmazása házi kedvencünknél pedig szinte biztosan kivédi az emberi fertőződést.

 

Különösen fontos ez, ha kisgyermek van a családban, vagy ha kutyánk, macskánk benn él a lakásban. Az alkalmazott féreghajtó minősége viszont kulcsfontosságú! Használja az általunk javasolt készítményeket a megfelelő adagban, a megfelelő rendszerességgel, hogy biztonságban tudhassa Kedvencét és Családját egyaránt!

Bolhásság

A bolhák sokféle károsító hatása: viszketés és vakaródzás a szőr között rohangáló parazitától, allergiás bőrgyulladás a bolhanyáltól, sok bolha esetén nagymértékű tápanyagelszívás a gazdaszervezettől, ill. a bolhák a köztigazdái a Dipylidium caninum nevű galandféregnek (zoonosis) – megkívánja a hatékony, folyamatos védekezést.


Ma már nagyon jól működő készítmények állnak rendelkezésünkre. Kérdezzen meg bennünket és használja rendszeresen az általunk jónak tartott készítményt – onnantól Kedvence és Ön is nyugodtabban tölti a napjait!

Kullancsok

A kullancsok sokféle kórokozót közvetítenek vérszívásuk során áldozatukba (pl. kullacs encephalitis vírusa, babesia canis, erlichiák…). Ezek többsége nagyon komoly, akár halállal végződő megbetegedés, ahol csak a gyors orvosi beavatkozás segíthet.

A mai modern szerek megfelelő rendszerességgel, egész éven át való folyamatos használata sok bánattól és nagy anyagi veszteségtől kíméli meg Önöket! Kérjék ki állatorvosaink véleményét és fogadják meg tanácsainkat!
 

Tetvek, atkák, rühatkák

Károsításuk szintén sokrétű, szintén zoonosisok, de a modern hatékony szerek használatával biztosan megelőzhetőek vagy a régmúlthoz képest sokkal hatékonyabban gyógyíthatóak. Fogadja meg tanácsainkat!

bottom of page