top of page

Nyírfacukor mérgezés- megtörtént eset

Egy régi kedves kutyatartónk az alábbi esettel keresett fel bennünket:

Kutyáját rövid időre (fél-egy órára) egyedül hagyta a lakásban, Mikor hazaérkezett 20 kg-os kedvence remegett, zavartnak tűnt és az asztalról eltűnt egy szelet sütemény, melyet nyírfacukorral (xilit) édesített.

A kutya vizsgálata során a vércukorszínt 1,5 mmol/l volt. Szőlőcukortartalmú infuziót, hányás csillapítót adtunk. A kutya a kezelés ellenére néhány napon belül besárgult (a kötőhártya, szájnyálkahártya, a hasalj bőre sárga árnyalatú lett), gyengült, többször hányt. Még egy héten át kapott májvédő kezelést, mire rendbe jött. Összegzés: a kutyánál, a vadászgörénynél, a házinyúlnál (macskánál még nem írták le,de nem kizárt) a xilit (xilitol, nyírfacukor) az elfogyasztás után 30-60 percen belül erős vércukoresést idéz elő, az esetek akár kétharmadában a 3 napon belül súlyos májkárosodás alakul ki, a mérgezett állatok majdnem 2/3-a a leggondosabb állatorvosi kezelés ellenére is elhullik.

A xilit 1,5 grammja egy 10 kg-os kutyánál már vércukorszint esést idéz elő, ennyi xilitet tartalmazhat egyetlen darab xilittel édesített cukormentes rágógumi. Egy szelet xilites sütemény 5-10gramm xilitet is tartalmazhat ez már egy közepes testű kutyánál is súlyos májkárosodást idéz elő. Tanulság: xilit, nyírfacukor mérgezés esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni.


Keressenek bennünket bizalommal!

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page