top of page

Amit a kennel köhögésről tudni érdemes

Az őszi időszakban egyre több kennel köhögésben szenvedő kutyával találkozunk a rendelőnkben, ezért szeretnénk jobban megismertetni a Gazdikat a betegség tüneteivel, kezelésével és a megelőzési lehetőségekkel.


Forrás: Pixabay


Hogyan ismerjük fel?


A kennel köhögés a kutyák körében előforduló felső légúti megbetegedés, légcső- és hörgőgyulladás, ami könnyen terjed, így főként a nem egyedül tartott, más kutyák társaságába járó kedvencek vannak kitéve ennek a betegségnek. Talán nem meglepő, hogy különösen az őszi és kora tavaszi időszakban jellemző.


Fő ismertetőjele a görcsös, száraz köhögés, továbbá jellemző orrfolyás, tüsszögés, étvágytalanság, öklendezés, hőemelkedés és akár láz is, amelyet több kórokozó együttesen okoz. Bár többnyire nincs szó nagyon súlyos megbetegedésről, mégis csak hetek alatt gyógyul meg. Ez idő alatt pedig előfordulhatnak szövődmények is, ennek a veszélynek kölyök és idős kutyák vannak leginkább kitéve. Éppen ezért a kedvencünket (és saját magunkat is) érintő, a betegséggel járó kellemetlenségek elkerülése érdekében rendkívül fontos a megelőzés.


Sajnos bármely életkorban járó kedvencünk érintett lehet, főleg akkor, ha kutyák társaságába járunk vele, legyen szó az ismerősök kedvenceivel való közös sétáról, a parkban való más kutyákkal történő játékról, nem beszélve a kutyaiskolába járásról vagy a különféle versenyekről, kiállításokról. Egy fertőzött kutyával való találkozás, érintkezés könnyen megbetegítheti az egészséges állatokat, a kutyák akár 2-3 méterről egymásra köhögve is megfertőzhetik egymást, sőt tüsszögéssel vagy köhögéssel is terjedhet.


Mit tehetünk ellene?


Ha észleljük kedvencünkön a tüneteket, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, hiszen gyógykezelés szükséges! A legfontosabb a pihenés és a betegség súlyosságától függően a gyógyszeres kezelés is javasolt, erről azonban az állatorvos fog részletesebb felvilágosítást adni.


Hogyan előzhetjük meg?


Mint szinte minden esetben, most is a legjobb a megelőzés. Évente történő vakcinázással immunizálhatók a kutyák, melyekre közösségbe járó kedvencek esetén mindenképp szükség van. Ezenkívül a megfelelő táplálás és vitaminok adása is rendkívül fontos az immunrendszer erősítése érdekében.


A betegség nagyobb valószínűséggel alakul ki rövidebb orrú kutyáknál, így a mopszok, bulldogok, boxerek esetében még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.


Forrás: Pixabay


Amennyiben arról értesülünk, hogy a környezetünkben élő vagy a társaságunkba járó kutyák között felütötte fejét a betegség, akkor jobban tesszük, ha egy jó darabig elkerüljük velük az érintkezést. Annak tudatában pedig végképp ügyeljünk erre, hogy a kennel köhögésből már gyógyult kutyák ürüléke még hónapokig hordozhatja a betegséget, ezzel együtt fertőzhet is. Ebből kifolyólag, akkor is tartsuk be a közösségtől való távoltartást, ha a mi kedvencünk (volt) beteg.


Továbbá a megelőzés nem csak a kutyáink egészsége érdekében fontos, hiszen bizonyos esetekben macskára, nyúlra és tengerimalacra is veszélyes lehet, valamint rendkívül ritkán, de akár emberre is terjedhet. Éppen ezért tartsuk be a megelőzésre vonatkozó javaslatokat, amennyiben pedig észleljük a tüneteket, rögtön forduljunk állatorvoshoz!

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page