top of page

Milyen a nekem való házi kedvenc?

Megszületett a közös családi döntés: új „családtag” kerül az eddig megszokott életünkbe.


Van néhány fontos és a későbbi közös életünket nagymértékben meghatározó lépés, amit kötelező végigjárnunk, mielőtt az új kedvenc megérkezik.


Nem mindegy, hogy kiskutyát, kiscicát, valamilyen rágcsálót, madarat vagy éppen hüllőt választunk. Teljesen más igényekkel, tartási körülményekkel és nem utolsó sorban anyagi terheléssel kell számolnunk a különböző házi kedvenceknél!


házi kedvenc

Sőt, teljesen más tudással kell rendelkeznünk ahhoz, hogy az általunk választott Kedvenc valóban „kedvenchez” méltó, teljes értékű, hosszú, egészséges életet élhessen mellettünk, ezzel is hozzájárulva a mi boldogabb, szeretetteljesebb, kiegyensúlyozottabb életünkhöz.


Nézzük meg, hogy milyen kérdéseken, lépéseken kell végig mennünk, mielőtt a végleges döntést meghozzuk!



1. Miért szeretnénk házi kedvencet?


Ez a kérdés nagyon fontos, hiszen ha a szabadidőnk aktív eltöltéséhez keresünk társat, akkor egy teknős talán kevésbé jó választás. Nem mindegy, hogy simogatni, szeretgetni szeretnénk, vagy „csak” gyönyörködni benne.



2. Mennyi időnk van rá naponta, milyen a családi életritmusunk?


Egy madárpók, egy hüllő, egy rágcsáló, de talán még egy cica is viszonylag komfortosan érzi magát akkor is, ha naponta csak kevés időt töltünk vele. Megfigyeljük, megetetjük, kézbe vesszük, „foglalkoztatjuk” – az állat igényeinek megfelelően.

Egy vadászgörény jól „elvan” a ketrecében vízzel és eleséggel egész nap, viszont hatalmasat játszik velünk – amíg mi ki nem fulladunk – amikor nekünk erre időnk van.

A kutyák esetében a minden napos séta (minimum naponta kétszer fél– 1 óra) kötelező. És itt nincs esőnap, ünnepnap, hétvége …



3. Ki fogja a mindennapi teendőket ellátni?


Sokszor esünk abba a hibába, hogy a „gyerekek kapják” az új kedvencet, mi pedig arra számítunk, hogy majd Ők gondozzák, takarítják, etetik, foglalkoznak vele. Legyen így! De sajnos ez sok esetben mégsem így történik, ezért szülőként úgy érdemes belevágni egy ilyen „vállalkozásba”, hogy tisztában vagyunk vele, a gondozás/nevelés oroszlán része ránk marad.


Persze, ha megtanítjuk a gyerekünknek, hogyan bánjon az állattal tisztelettel, hozzáértően, szakszerűen – és a későbbiekben el is várjuk tőle és le is ellenőrizzük, hogy ezt rendszeresen így is tegye,- akkor a kisállat nagyon is pozitívan járul majd hozzá, hogy gyermekünk személyisége felelősségteljes, gondoskodó és elfogadó irányba fejlődjön! (Az egész társadalmunk számára hasznos tudáshoz segíthetjük ezzel.)



4. Mekkora plusz kiadás fér bele havonta a családi költségvetésbe?


Egy egzotikus állat tartása – a speciális tudáson túl – sok különleges felszerelést, számára megfelelő terráriumot, ketrecet, eleséget igényel.

A rendszeres és folyamatos élősködők elleni kezelések, az alkalmankénti védőoltások – mind pénzbe kerülnek. Már az első pillanattól muszáj félretennünk pénzt a váratlan egészségügyi kiadásokra!

Ha kutya mellett döntünk, a fajta kiválasztásakor végig kell gondolnunk, hogy egy nagytestű eb etetése, gyógyszerezése jóval nagyobb terhet jelent majd a pénztárcánknak, mint egy kisebb testűé.



5. Ki lesz az állatorvosunk?

Már a „gondolat megszületésekor” keressük fel, vagy ha még nincs, akkor válasszunk egy szimpatikus állatorvost, akiben majd megbízunk, akinek a kérdéseinket már előre föltesszük, aki segít az ötlet tovább gondolásában, ill. a döntés meghozatala esetén majd ellát bennünket sok hasznos tanáccsal. Pl. hogy mit várhatunk majd az adott fajú állattól, annak milyen tartási körülményekre, táplálékra, állatorvosi ellátásra… van szüksége a kiegyensúlyozott, egészséges életéhez. Hogyan, mivel várjuk haza, mikre számíthatunk az első pillanattól kezdve…



6. Van-e az ismeretségi körünkben valaki másnak hasonló állata?

Érdemes felvennünk a kapcsolatot olyan gazdikkal, akik már gyakorlottak az általunk választott kedvenc tartásában. Sok hasznos tanácsot, praktikát tanulhatunk, és a hallottak, látottak alapján eldönthetjük, hogy tényleg ilyen típusú társállatot szeretnénk-e. Minél több helyről szerzünk be információt, annál tudatosabb lesz a választásunk és örömtelibb a későbbi együttélésünk.



7. Tényleg milyen fajtát szeretnénk?

Amennyiben kiskutya, kismacska mellett döntünk, nagyon érdemes tájékozódni a különböző fajtákat illetően, mert nagyon jelentős különbségek vannak az egyes fajták között. Említhetjük itt a temperamentumbeli különbségeket, az eltérő mozgásigényt, a betegségekre való hajlamot, a szőrhosszat vagy a testméretet.



8. Ki lesz a "nagy Ő"?

Ha úgy látjuk, hogy minden oldalról körüljártuk a témát és megvan a leginkább nekünk való házi kedvenc, akkor a következő fontos lépés az egyed kiválasztása! Ha lelkiismeretes, gondos helyről választunk, ahol látszik, hogy szeretettel tartják és nevelik őket, rengeteg későbbi problémától óvhatjuk meg magunkat és persze apró kedvencünket is.

Kis kutya, kis macska esetében fontos, hogy megkapta-e a szükséges oltásokat, az élősködők elleni kezeléseket, megfelelő eleséget kapott-e eddig, és milyenek a szülők és az alomtestvérek. Nyugodt, kiegyensúlyozott-e a légkör?


Az „ÉN” kedvencem kiválasztása sokszor nagyon szubjektív, ami egyik oldalról fontos, hiszen én fogok vele együtt élni. De mindenképpen vegyük elő a szemünket és hallgassunk a megérzéseinkre! Minden fajnál más és más szempontok, érvek döntenek a választásnál, így ezeknek érdemes még utánanézni a személyes találkozó előtt! Ha már kezünkben az új kis állatunk, akkor meg is tettük az első, hihetetlenül fontos és bátor lépést egy teljesen új, izgalmakkal és élményekkel teli életbe!


Amennyiben bármilyen kérdés merülne fel a döntés meghozatala előtt, közben, vagy után, bátran forduljon hozzánk!


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page