top of page

Hőség

Itt a nyár, a meleg, fülledt, forró nyár! Ez nem csupán minket, de kedvenceink szervezetét is megviseli. Van néhány fontos dolog, amire oda kell figyelnünk ebben az időben!


Manapság a nyár sokszor 35-40 fokos hőséget jelent. Néha még árnyékban is nehéz elviselni. Fontos viszont, hogy legyen árnyék, búvóhely, ahová az állatunk visszahúzódhat a meleg elől. Legyen mindig megfelelő mennyiségű friss, tiszta vize, amely nem forrósodik fel és nem párolog el a napsütésben. Éppen ezért naponta többször cseréljük!


A víz nem csak az iváshoz fontos. Amennyiben megoldható, biztosítson az állatnak egy kádat, benne vízzel. Először mutassuk meg neki, később ő is bele fog menni lehűteni magát a nagy melegben, vagy ha nem, hát mi tegyük be naponta többször is és nedvesítsük át a szőrzetét.


Főként a kutyákra jellemző, hogy gyakran ásnak maguknak gödröt az árnyékban. Ezeket a területeket és a környéküket is érdemes naponta többször belocsolni hideg vízzel, mivel ott a föld hőmérséklete megváltozik és a páratartalom is, így az állat tud magának megfelelő búvóhelyet találni.


Ha kennelben tartott állatról van szó, a legfontosabb, hogy mindig legyen árnyékos hely, ahova elhúzódhat. Valamint a kennel egy részét és környékét is érdemes újra és újra belocsolni vízzel, hogy ezzel is csökkentsük az ott megrekedő hőt.


Ha lakásban tartunk állatot, érdemes a beérkező hőt valamilyen módon csökkenteni, például a rolót, redőnyt leengedni, vagy behúzni a függönyt, hogy kevesebb meleg menjen be. Ezenkívül naponta többször érdemes huzatot csinálni, vagy eleve huzatosan hagyni a lakást. Ha van klíma a lakásban, érdemes bekapcsolni. Ne feledjük, ami nekünk komfortos hőmérséklet, az megfelelő az állatainknak is!


Ami még sokszor problémát jelent, hogy mozgatnunk kell a kutyát. Gondolunk itt akár az utazásra, akár a sétára. A nagy sétát érdemes egészen korán hajnalra és egy rövidebbet késő estére ütemezni, valamint a megszokott mennyiségű mozgáshoz képest ilyenkor kevesebbet beiktatni. Futtatni, tréningezni tilos! Amennyit mi jó érzéssel meg tudunk tenni, azt többnyire az állat is, de a kutyáknál ez fajtafüggő: pl. molossoidok alig mozgathatóak ebben az időszakban. (Ugyanakkor a nyarat egy hőgutás agárral kezdtük, ahol egy csapat agár futott el kb. 15 percre és egyikük a visszaérés után összeesett, majd a rendelőben folytattuk a sürgősségi ellátást, de 1.5 óra hidegvizes beöntés után is kézmeleg víz folyt vissza a kutyából. Rossz vége lett a futásnak.) Inkább többször kevesebbet mozogjon.


Ha kedvencünk túlsúlyos, a hőség még jobban megviseli. A keringését, szívét óriási plusz „munkára” kényszeríti. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy nyárra leadja a télen felszedett kilókat, megelőzve ezzel számos problémát!

Ha pedig valamilyen betegségben szenved (főként ha keringési vagy légzőszervi probléma), akkor szinte kizárólag a klimatizált szobában tartsuk a hőség idején!


Kutyáknál a hőguta, vagyis a kóros túlhevülés (hipertermia) a kutya életébe is kerülhet! Szigorúan tilos a nyári melegben a kutyánkat akár 1 percre is a zárt autóban hagyni! Sőt, még a lehúzott ablak sem elég, sokszor még árnyékban sem. Ha utazunk, azt is csak kora reggel vagy folyamatos klímázással tegyük, és óránként álljunk meg pár perces pihenőre, hogy kutyánk elvégezhesse a dolgát és megitathassuk.


A hőguta jelei:

  • Szokásosnál gyorsabb, erőteljesebb lihegés

  • Tágra nyílt pupillák

  • Erős nyálzás, habbá verődő sűrű nyállal

  • Lilás nyelv

  • Hányás

  • Szédelgés, összeesés

  • Hasmenés

  • Ájulás, kóma


Amennyiben ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket tapasztal, azonnal alaposan locsolja be hideg vízzel az állat 4 végtagját és a fejét, majd minél hamarabb keresse fel állatorvosainkat Szegeden, a Kisállat-Ambulancián!


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page