top of page

A szegedi kisállat ügyelet tanulságai

Dr. Rengei Antal a Kisállat-Ambulancia állatorvosa a 4 napos ünnep alatti ügyelet tanulságairól számol be:


„A karácsony a legmeghittebb családi ünnep, amit legtöbben nyugalomban töltünk szeretteink körében. Nem úgy az állatorvos, ha épp rá esik az ügyelet.

Most éppen én voltam „soron”. Ez egyszerre hálás és hálátlan feladat. Ugyanakkor mégis nagyszerű érzés pont karácsonykor segíteni, hogy az ünnep boldogsága még teljesebb legyen.

A sok eset között volt néhány nagyon tanulságos, amiből párat megosztanék a tisztelt Olvasóval: - gyomorcsavar; - szívférgesség; - macska húgykövesség; - nyúl: rendellenes fogkopás.

1./ Az ünnep előestéjén este 10-kor kétségbeesett telefon: 9 éves cane corso (66 kg) a vacsora után 2 órával nagyon nyugtalan, öklendezik és a hasa is egyre nagyobb.

Beérkezve a rendelőbe gyorsan kiderül, hogy gyomorcsavarról van szó, a sürgősségi beavatkozás elkerülhetetlen. A Gazdának döntési kényszer: drága pénzen műttesse vagy segítsünk az állatnak meghalni, hogy ne szenvedjen tovább. Legyen műtét!

Igen ám, de volt-e már vizsgálva a kutya mostanában szívféregre, ill. kap-e ellene megelőző kezelést? Nem, nem.

Nosza: az infúzió bekötése, fájdalomcsillapítók és enyhe bódító beadása mellet a gyomorból a gáz nagy részének leengedése után van pár perc időnk a szívféreg vizsgálatra. Bár a levett vércseppben nem találtunk mikroszkóppal microfilariákat („bébiféreg”), a gyorsteszt szinte azonnal pozitivitást mutatott a kifejlett nőstény szívféreg antigénjére. Nagy az esély, hogy az állat szívférges.

Újabb dilemma a Gazdának: hogyan tovább? Idős, szívférges, gyomorcsavaros kutya. Műtét vagy euthanasia?

Újabb konzultáció a Család otthon maradt tagjaival: „Legyen műtét!” Annak tudatában, hogy az amúgy sem kicsi rizikó a szívférgesség miatt hatványozottan megsokszorozódott. Így azt is fokozottan bevállalja a Gazda, hogy a végén lehet, hogy egy hulláért kell majd kifizetnie nagyon sok pénzt.

Ugyanakkor a sikeres műtét után további diagnosztika, a szívférgesség igazolására vagy kizárására, majd egy újabb hosszadalmas és költséges beavatkozás, hiszen a szívférgesség zoonosis és nagy gond – ami további komoly kezelést igényel.

Végeredmény: sikeres műtét, a kutya másnap szinte futva érkezik a rendelőbe, csak úgy durran a gallér, ahogy nekiverődik a falnak, a Gazdák boldogok. Azóta a szívférgesség elleni kezelés megindult és halad a megfelelő ütemben.

Tanulságok: - a karácsonyi töltött káposztából csak egy evőkanálnyi került az állat szokásos eleségére. Ez pont elég volt egy komoly gázképződéshez, ami azután gyomorcsavar kialakulásához vezetett; - ha korábban lett volna szűrve szívféregre, ill. az eredmény tudatában rendszeres havi védelemben részesült volna az állat, akkor nincs az a hatalmas plusz rizikó és a további extra költség a szívférgesség miatt.


2./ Délutáni telefon Szegedtől 60 km-ről: pár éve utcáról befogadott idős, nagytestű kutya hetek óta nehezen ürít. Már vizsgálta másik állatorvos, de szeretnék most megvizsgáltatni velem is. Bevállalják az ügyeleti díjat és jönnek. A vizsgálat során kiderül. hogy gátsérves az állat. Nem sürgősséggel, de ünnepek után mindenképp műteni kell.

De a műtétet megelőzően nálunk kötelező a szívféreg szűrés. Microfilaria pozitív, gyorsteszt pozitív. 90 % fölötti eséllyel szívférges az állat. Komoly döntési kényszer a Gazdának: gátsérv műtét extrára emelt rizikóval a szívférgesség miatt, majd költséges és hosszadalmas szívféreg elleni kezelés vagy euthanasia az idős állaton. Fájó szívvel, de az utóbbi mellett döntöttek.

Tanulság: még volt a 4 napos ünnep alatt 3 „messziről jött” kutya – mind szívféreg pozitív. Egyre több Gazda szembesül vele, hogy sokkal jobb lett volna megelőzni, mint belefutni a bajba. A hozzánk járó páciensgazdák tisztában vannak a prevenció fontosságával, hiszen az általunk leszűrt több mint 3000 kutyának több mint 10 %-a pozitív volt!


3./ Telefon: korábban húgykővel kezelt cica kuporog az alom fölött és néhány csepp véres vizeletet erőlködik ki magából. Sajnos ez sem halasztható az Ünnepek utánra, jönni kell az ügyeletre.

A vizsgálat igazolja: férfiökölnyi feszes, nem kiüríthető hólyag. Altatás, infúzió, katéterezés, fájdalomcsillapítás, antibiotikumok, vitaminok. Kőhatározás majd az ünnepek után a laborban.

Tanulság: a korábbi jól bevált „kőképzés mentes” tápot lecserélték egy olcsóbbra. Az ügyeleti ellátás valószínűleg sokévnyi árkülönbséget vett ki a Gazda pénztárcájából.


4./ Nyuszi: az utóbbi időben valahogy nincs igazán jól, eszegetett ugyan, de most hirtelen nagyon leromlott.

A vizsgálat során kiderül, hogy szegény állat sovány, az alsó zápfogak hátul a nyelv fölé nőttek. Altatás, energia oldatos infúzió, vitaminok, fogreszelés. A kórjóslat kétes, hiszen mire ilyen állapotba kerül, addigra már tartósan tápanyag és vitaminhiányos az állat, hiszen hosszú hetek-hónapok óta nem tudja rágással előkészíteni az eleségét az emésztési folyamatokra. Plusz az állkapcsi szögellés is eltorzul a rendellenes fogállástól, így innentől rendszeres fogászati beavatkozásokra kell számítani.

Tanulság: a nyulak természetes étrendje a fű és fűszéna. Az állandó rágásra lett kialakítva a fogazata a természet által, ekkor kopnak identikusan az egymással szembeni fogak. A legbölcsebb az, ha mi is követjük a természet „útmutatóját”!! Étrendi szempontból ugyanez igaz a tengerimalacokra is!”


A Kisállat-Ambulancia állatorvosai mindig nagy odaadással segítenek a Kedvenceknek legyen szó kisállat ügyeletről vagy állatorvosi rendelésről.


Forduljanak hozzájuk bizalommal!

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page