top of page

Pár dolog, amit a szívféregről tudni kell

Bár már több mint 5 éve a magyar köztudatban van, még mindig sok téveszme és félreértés kering a „szívférgekről” és az ellenük való védekezésről.

("Elég csak egy korábbi heti ügyeletemre gondolni, ahol 4 szívféreg pozitív kutyát diagnosztizáltam. Ebből 2 gazdájának fogalma sem volt a valódi veszélyről, 2 pedig úgy gondolta, hogy védekezik ellene. Sajnos rosszul…"- Dr. Rengei Antal)


Ez a parazita, mely korábban valóban csak tőlünk délre, a mediterrán területeken volt megtalálható, már nálunk is tökéletesen megtalálta az életföltételeit. A fertőzött állatnál komoly egészségkárosodást, súlyos fertőzés esetén halált okoz! Sőt, az emberre nézve zoonosis!

Ezért is fontos tudnunk, hogy hogyan előzhető meg, hogyan mutatható ki, hogyan kezelhető a fertőzés és mikre figyeljünk, hogy kutyánk vagy cicánk egészségét megőrizhessük!


A szívféreg vagy a bőrféreg „bébiférgeit”, a microfilariákat a szúnyogok csípés útján juttatják némi „türelmi idő” elteltével egyik állatból a másikba. Ugyanis a vérből fölvett szívféreg lárvák 14 foknál melegebb környezeti hőmérsékleten kétszer vedlenek a szúnyogban (2-3 hét alatt), majd ezután egy következő vérszívás útján jutnak be az új gazdaállat vagy ember szervezetébe. Ezek az L3-as lárvák többször vedlenek, miközben vándorolnak az új gazdaállatban és így jutnak el például a bőrféreg lárvák az agyba, tüdőbe, hashártyába, szembe és szívféreg esetén természetesen a szívbe és a valódi életterüknek számító tüdőartériákba, ahol károsítanak és a kifejlett férgek szaporodni kezdenek. (Az ember szerencsére vakvágány a szívférgek szempontjából, így bennünk „csak” kisebb problémákat okoz…)


Amennyiben fölmerül a gyanú, hogy kutyánk fertőzött, tehát a vérében mikrofiláriákat találtak, fontos tudni, hogy bőr-, vagy szívféreg lárvákról van-e szó, ugyanis a kezelési protokoll a két esetben eltérő. Ennek eldöntésére megbízható gyorstesztek és PCR vizsgálat áll a rendelkezésünkre.


Mindkettő esetén nagyon fontos, hogy a fertőzött kutyát a megfelelő körültekintő!! kezeléssel microfilaria mentessé tegyük, hogy a későbbiekben már NE jelentsen veszélyt a környezetére; ill. hogy a Gazdával összhangban kiválasszuk a megfelelő stratégiát a felnőtt férgek szervezetből való kiirtására is.


Legfontosabb a megelőzés:


Mivel a felnőtt férgek kifejlődésének ideje 6-8 hónap a szúnyogcsípést követően, külön kell bontanunk a megelőzési lehetőségeket a fiatal kutyáknál és a felnőtteknél.


Egy negatív kölyök kutyát negatívan lehet tartani (tehát megőrizni a fertőzés mentességét) egész életében, ha már fiatal kölyök korától (6-8 hetes) kezdve minden hónapban!!! folyamatos kezelést kap részben a szúnyogok, részben a mikrofiláriák (szív- és bőrféreg lárvák) ellen. A hatékony megelőzésre többféle spot on és tablettás készítmény áll rendelkezésünkre, amely állatorvosi rendelőkben beszerezhető.


Felnőtt állatok:


6-7 hónapos életkor után mielőtt elkezdjük használni a különböző készítményeket, fontos tudnunk, hogy kutyánk, macskánk fertőződött-e a kórokozóval. Erre azért van szükség, mert a nem megfelelő készítmény használata vagy a helytelen adagolás hozzájárul egyrészt a gyógyszerrezisztens szívféreg törzsek kialakulásához; illetve a gazdaállat életét is veszélyezteti! Ezért fontos, hogy CSAK megfelelő állatorvosi vizsgálat után és pontos dozírozással kezdjük el a megfelelő kezelést!


Szűrővizsgálatok:


A szív- és bőrféreg fertőzöttségnek kimutatása elengedhetetlen bármilyen kutyánál, ha szeretnénk biztonságban tudni az állatunkat és a családunkat egyaránt.

Menete:


Vért veszünk a kutyából, macskából, és egyrészt mikroszkóppal keressük benne a mikrofiláriákat, másrészt helyben végzett gyorsteszt segítségével megállapítjuk, hogy van-e a kutyánk, cicánk szervezetében kifejlett nőstény szívféreg. A két vizsgálat az állat fertőzöttségét kb 90 %-os biztonsággal mutatja ki. Célzott laborvizsgálatokkal (PCR vizsgálat, szakértő parazitológus vizsgálata) a beazonosítás (bőrféreg, szívféreg) és a diagnosztika ennél nagyobb pontossággal is megtörténhet. Erre szükség is van a felnőtt férgek elölése esetén!


Szívféreg gyanú esetén – a fizikális vizsgálat mellett – a mellkas Rtg és a szív UH vizsgálata elengedhetetlen a kór előrehaladottságának megítélésében.


Kezelés:


Amennyiben a vizsgálatok alapján az állatunk fertőzött, nagyon körültekintően kell eljárnunk!


Először a microfiláriák elpusztítását kell megkezdenünk, majd ezután jön a kifejlett szívférgek elleni harc.


A felnőtt férgek elölése az állat szervezetében nagyon komoly megterhelést jelent. Hiszen az elhalt férgek kivágódnak a szívből, ill. a nagy tüdőartériákból a kisebb tüdőartériákba, ott embóliát okoznak, ami akár halálos is lehet. Csak szigorú szabályok betartásával, komoly állatorvosi felügyelet alatt, szigorú mozgáskorlátozás mellett kezdhető el egy ilyen kezelés!


Negatív állatok:


Amennyiben állatunk, a szűrővizsgálatok alapján az adott pillanatban negatív, akkor egy picit fellélegezhetünk, de tudnunk kell, hogy a további védelemre és a rendszeres ellenőrzésre mindenképp szüksége van egész életében.


A szűrővizsgálatot először fél év múlva, majd évente kell megismételni, hogy biztosak lehessünk a prevenció hatékonyságában.


Amennyiben ezeket a szűréseket betartjuk és közben minden 4. héten alkalmazzuk a megfelelő szert, ráadásul még védekezünk a szúnyogok ellen is úgy biztonságban tudhatjuk kedvencünket és családunkat egyaránt.


Ezen megelőzési vagy kezelési protokoll összeállításában föltétlen kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hiszen figyelembe kell venni számos tényezőt a szerek kiválasztásánál és az adagolás meghatározásánál is.


Mi a Kisállat-Ambulancián mindenben segítségére leszünk, forduljon hozzánk bizalommal!

Legújabb posztok
Címkék
bottom of page