top of page

Mi jellemző a mopsz fajtára?

Mi jellemző a fajtára?


Jellegzetes, kis vicces kinézetükkel leveszik az embereket a lábukról. Ráncos kis fejük, turcsi orruk, tömzsi, izmos testük és nagy sötét szemeik mindenkit elbűvölnek.


Szeretnek bohóckodni, rosszalkodni.

Nagy a mozgásigényük kis termetük és rövid lábaik ellenére.

Nagyon hűségesek, szeretik a gyerekeket, egyáltalán nem agresszívek.

Ugyanakkor az is tény, hogy szeretnek sokat aludni és természetesen közben nagyokat horkolni, a gazdikat jókedvre derítve. (Bár ez inkább egészségügyi probléma miatt van: brachicephal syndroma.)

Többnyire makacsok, könnyen megsértődnek, ugyanakkor nagyon játékosak. Okosak és kiegyensúlyozottak.


Hogyan ápoljuk?


A külső jellemzőiből, adottságaiból fakadóan oda kell figyelni néhány dologra a mopszok ápolása kapcsán. A ráncait mindig tartsuk tisztán és szárazon!

Rendszeresen ellenőrizzük a füleit, szemeit! Bármilyen rendellenesség esetén keressük fel állatorvosunkat!

A szőrzetüket rendszeres keféléssel tudjuk tisztán és egészségesen tartani.


A mopszoknak nincs szükségük kifejezetten nagy térre, könnyedén tarthatóak városi kis lakásban, de naponta 3-4 x sétáltassuk meg őket és játsszunk velük! Nagyon meghálálják és ezzel elkerülhetjük az elhízást, elejét vehetjük különféle megbetegedéseknek. Természetesen így leszünk jó gazdijai mopsz társunknak. :)


Hogyan etessük?


Bármilyen fajtát is választunk nagyon fontos, hogy az állat az életkorának, fajtájához kötött testméretének, aktivitás fokának, egészségi állapotának megfelelő táplálásban részesüljön. Ez elengedhetetlen kedvencünk egészséges életéhez. (Mindez különösen igaz az egyéb állatfajok esetében is!)


A mopszok hajlamosak az elhízásra, de ha megfelelően etetjük, akkor ez elkerülhető. Ehhez sok valóban professzionális táp is rendelkezésünkre áll. Ha viszont mi főzünk neki, akkor az eledele nagyrészt húsból, kisebb részt zöldségből és csekély arányban gabonafélékből álljon! A cukrot, csokoládát… teljes mértékben kerüljük, bármennyire is szeretnének kapni egy kis falatot a nasinkból!


Több adagra osszuk el a napi eleséget, így könnyebben meg tudják emészteni az egyszerre kapott kisebb mennyiséget. Természetesen evés után hagyjunk nekik elég időt az emésztésre, pihenésre! A sétát, játékot etetés előtt iktassuk be!


Mire figyeljünk még oda?


Egy kölyök mopsz elismert tenyésztőtől vásárolva nem túl olcsó, viszont érdemes ilyen helyről kutyust venni, hiszen egészséges, erős állatot fogunk kapni, aki nem csak, hogy tovább él velünk boldogan, de az állatorvoshoz is ritkábban kell vinnünk betegség miatt.


Ennek ellenére előfordulhatnak olyan betegségek, melyek gyakrabban ütik fel fejüket ennél a fajtánál. Többségének oka a rövid arckoponya. Ez légzési nehézséget okozhat, ill. a rövid orr miatt érzékenyebbek a magas hőmérsékletre. Nem bírják a nagy meleget. Párás melegben kevésbé ajánlott a séta, hiszen nehezebben lélegeznek. A nagy nyári hőségben a hosszabb séták kizárólag hajnalban vagy késő éjszaka megengedettek, hiszen ezek a fajták jobban ki vannak téve a hőguta veszélyeinek. Ezért ilyenkor napközben csak pár perces egészségügyi séta célszerű.


Persze minden állat más és más.

Konzultáljunk állatorvosunkkal a saját kedvencünk megfelelő tartásáról!

Comments


Legújabb posztok
Címkék
bottom of page